Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facts About Animals
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facts About Animals
    Asia

    Asiatic Black Bear – Ursus Thibetanus

    By Staff writerDecember 24, 2014Updated:September 18, 2016No Comments4 Mins Read

    Taxonomy

    Kingdom

    Phylum

    Class

    Order

    Family

    Genus

    Species

    Animalia Chordata Mammalia Carnivora Ursidae Ursus Ursus thibetanus

    0

    Asiatic Black Bear from the Philadelphia Zoo
    Asiatic Black Bear from the Philadelphia Zoo. This species is considered as vulnerable by the IUCN.

    0

    Name

    • Common Name: Asiatic black bear, Asian black bear, Himalayan Black bear, Tibetan black bear, moon bear.
    • Scientific Name: Ursus thibetanus

    Distribution and Habitat

    • The Asiatic black bear has a wide distribution. Its range covers southeastern Iran, Afghanistan, Pakistan and through the Himalayas to Myanmar. It also covers Southeast Asia to southern China, southern Russian Far East, North Korea and South Korea. Its distribution extends to the southern islands of Japan and Taiwan.
    • Habitats of the Asiatic black bear include coniferous and temperate forests.
    • They live at higher elevations during summer and at lower elevation during winter.
    Asiatic Black Bear Distribution Map
    Asiatic Black Bear Distribution Map. Red areas show where the species is currently extinct. Source: IUCN Red List of Threatened Species.

     

    Physical Features

    • The Asiatic black bear is covered in a black coat and has a white-yellow “U” shape patch on the chest. They are known as moon bears due to this marking.
    • Its tail is usually covered under its long coat.
    • Its ears are larger than other species.
    • Like other bears, the Asiatic black bear has a developed sense of smell but a poor eye sight and hearing.
    • They have relatively small claws but are good climbers. They spend most of their time foraging high in the tree canopy.

    Length and Weight

    • Asiatic black bears measure 4 to 6 ft or 1.2 to 1.8 m in length.
    • Males weigh from 242 to 330 lbs or 110 to 150 kg.
    • Females weigh from 143 to 198 lbs or 65 to 90 kg.

    Behavior

    • Asiatic black bears are solitary animals unless is breeding season or a female raising cubs.
    • These bears can be both diurnal and nocturnal animals. They are nocturnal in habitats where there is human activity.
    • In colder climates Asiatic bears hibernate during the winter months. In warmer climates they enter a rest period which is not considered true hibernation. In Russia where winters are the coldest they enter their dens in November and leave in April or May.
    • During hibernation Asiatic bears experience a drop in heartbeat and body temperature.
    • Asiatic black bears have a home range that ranges from 6.5 to 35 sq km. Its length depends on density and availability of food.
    • They mark their territory by leaving scent marks, droppings and spraying urine in rocks and trees.

    Diet

    • Diet depends on habitat.
    • They are classified as carnivores like other bear species however they have an omnivorous diet which includes mostly vegetation and fruits.
    • Their diet consists of seeds, fruits, plants, acorns, walnuts and other nuts. They also eat termites and ants and occasionally birds or rodents.

    Reproduction

    • They reach reproductive age when they are 4 or 5 years old.
    • Breeding peaks in the summer months of June and July. They breed every 2 to 3 years.
    • Gestation lasts from 6 to 8 months and are believed to have delayed implantation. The fertilized embryo implants the uterus at a later date when conditions are right.
    • The female builds a den where she will give birth.
    • Litter size is 1 to 4.
    • Cubs are born in the den between March and April.
    • Cubs are born hairless and are weaned when they are 6 months old.

    Life Expectancy

    • In the wild they live up to 25 years.
    • In captivity they can live more than 30 years.

    Threats

    • Natural predators are tigers, brown bears and wolves.
    • Habitat loss, degradation and fragmentation due to logging, human settling and industry.
    • Poaching of Asiatic bear parts for traditional medicine is fuelled by growing demand in the Asian market.

    Conservation Status

    IUCN Vulnerable

    • The IUCN Red List of Threatened Species lists the Asiatic bear as a vulnerable species.
    • It is protected by CITES Appendix I.
    • In China they are under class 2 of China’s Wildlife Protection Law.
    • In India they are under Schedule I of the Indian Wildlife Act.

    Related Species

    Andean Bear at Reid Park Zoo Asiatic Black Bear from the Philadelphia Zoo Black bear family Brown Bear
    Bear, Andean or
    Spectacled
    Bear, Asiatic
    Black
    Bear, Black Bear, Brown
    Giant Panda Polar bear Sloth Bear Sun Bear from the Edinburgh Zoo
     Bear, Giant Panda Bear, Polar  Bear, Sloth Bear, Sun

     

    References and further research

    IUCN Red List of Threatened Species

    Denver Zoo – Asiatic black bear

    University of Michigan Museum of Zoology – Ursus thibetanus Asiatic black bear

    World Association of Zoos and Aquariums  WAZA – Asian black bear (Ursus thibetanus)

    ITIS Report – Ursus thibetanus

    Philadelphia Zoo – Asiatic black bear

    Google Scholar – Asiatic black bear

    Animals from Asia coniferous forest and woodland animals IUCN-"vulnerable" Land mammals Mammals Omnivorous Temperate forest animals
    Staff writer

    Related Posts

    Northern Fur Seal – Callorhinus ursinus

    January 4, 2018

    Northern White Rhinoceros – C. s. cottoni

    January 3, 2018

    Humboldt Penguin-Spheniscus humboldti

    February 6, 2017
    Categories
    • Amphibians
    • Animals by Region
      • Africa
      • Antarctic
      • Arctic
      • Asia
      • Central America
      • Europe
      • North America
      • Oceania
      • South America
    • Birds
    • Conservation Status
      • Critically endangered
      • Data deficient
      • Endangered
      • Least concern
      • Near threatened
      • Not Assessed
      • Vulnerable
    • Featured
    • Fish
    • Freshwater Mammals
    • Insects
    • Invertebrates
    • Land Mammals
    • Marine Mammals
    • Reptiles
    Tags
    Amazon rainforest animals Animals from Africa Animals from America Animals from Asia Animals from Central America Animals from Europe Animals from North America Animals from Oceania Animals from South America Animals that live in grasslands Arctic Animals Arctic Ocean Animals Atlantic Ocean Animals aves bird Caribbean Animals carnivore coniferous forest and woodland animals fish freshwater animals freshwater mammal herbivore Indian Ocean animals IUCN-"endangered" IUCN-"least concern" IUCN-"Near Threatened” IUCN-"vulnerable" IUCN-critically endangered Land mammals Mammals Marine mammals Mediterranean Ocean animals mountains Omnivorous open ocean animals oviparous Pacific Ocean Animals polar region animals rainforest animals reptile savannas animals Semi-aquatic animals Temperate forest animals tropical seas animals woodland animals
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    • About Us
    • Index – All animals
    • Main