Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facts About Animals
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facts About Animals
    Land Mammals

    Capybara – Hydrochoerus hydrochaeris

    By Staff writerDecember 19, 2014Updated:September 19, 2016No Comments4 Mins Read

     

    IUCN Least Concern

    Taxonomy

    • Kingdon: Animalia

      Capybara Family
      Capybara Family from the San Diego Zoo. The IUCN Red List of Threatened Species lists the capybara as a least concern species.
    • Phylum: Chordata
    • Class: Mammalia
    • Order: Rodentia
    • Family: Caviidae
    • Genus: Hydrochoerus
    • Species: Hydrochoerus hydrochaeris

    Name

    • Common Name: Capybara
    • Scientific Name: Hydrochoerus hydrochaeris

    o

    o

    Distribution and Habitat

    • Capybaras are distributed throughout the basins of the Orinoco, Amazon, San Francisco and La Plata Rivers. Water and temperature are the main factors in its distribution.
    • Its range covers the countries of Argentina, Bolivia, Brazil, Ecuador, Colombia, French Guiana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay and Venezuela.
    • Capybaras live in lowland habitats near water sources. Its habitat includes forests, wetlands, mangrove swamps and riverbanks.
    Capybara Distribution Map
    Capybara Distribution Map. Source: IUCN Red List of Threatened Species

     

     Physical Features

    • The capybara is the largest living rodent.
    • Females are slightly larger than males.
    • It has a large and heavy body covered with coarse red-brown, light brown to light yellow-grey hair. Hair length ranges from 1.18 to 4.72 in or 30 to 120 mm.
    • Limbs are short and digits have partial webbing. Forefeet has four digits and hindfeet three.
    • Capybaras have broad head and short and rounded ears.
    • These rodents weigh from 77 to 145.5 lb or 35 to 66 kg and are about 4 ft or 1.2 m long.

     

    Behavior

    • Capybaras live in herds of an average of 7 individuals during rainy season and 16 during the dry season. The number in a herd is affected by the condition of habitat and not by season.
    • During drought groups capybara herds, made up of hundreds of animals, congregate around water sources.
    • Herds are formed by a dominant male, females with offspring and few subordinate males.
    • Capybaras live in home ranges averaging 10 hectares but spend most of the time in a small area of less than 1 ha.
    • They mark their home range with scents from their nasal and anal glands.
    • During the morning they rest by the water under shade. During the hottest part of the day they roll about or lie relaxed in mud holes or water.
    • They are slow and selective grazers and spend several hours in this activity.
    • Capybaras are semi-aquatic and are good swimmers.

    Diet

    • Capybaras are herbivores.
    • They are grazers and feed mainly on grasses and aquatic plants. They also eat seeds, grains, nuts, fruits, leaves, stems, and bark.

    Reproduction

    • Male and female capybaras reach reproductive maturity at 18 months.
    • They bread throughout the year but it peaks at the beginning of the rainy season. They are polygynous.
    • Gestation lasts up to 120 days.
    • Litter size is 1 to 7 with an average of 3.5.
    • The young are weaned at 3 months and stay with their mother until they are about 1 year old.

    Life Expectancy

    • Average lifespan in the wild is 6 years but they can live up to 10.
    • In captivity they can live up to 12 years.

    Predators

    • Capybaras, especially the young, are at risk of predation by green anacondas (Eunectes murinus), vultures, feral dogs, jaguars (Panthera onca) and caimans (Caiman crocodilus).
    • Humans hunt adult capybaras for its meat and hides.

    Threats

    • Its main threat is the loss of habitat due to water contamination from to mining and oil exploration activities.

    Conservation Status

    • The IUCN Red List of Threatened Species lists the capybara as a least concern species due to its wide distribution and large population unlikely to decline.
    • They occur in many protected areas however some local populations are in decline due to over-hunting.

    Did you know?

    Capybaras are closely related to guinea pigs and rock cavies.


     

     

     

    References and further research

    The American Society of Mammalogist – Hydrochoerus hydrochaeris

    The IUCN Red List of Threatened Species

    University of Michigan Museum of Zoology – Hydrochoerus Hydrochaeris

    Eartham College Biology Department – Capybara

    ITIS Report

    Denver Zoo – Capybara Hydrochoerus hydrochaeris

     

     

     

    Amazon rainforest animals Animals from South America herbivore IUCN-"least concern" Land mammals Mammals rainforest animals Semi-aquatic animals
    Staff writer

    Related Posts

    Northern Fur Seal – Callorhinus ursinus

    January 4, 2018

    Northern White Rhinoceros – C. s. cottoni

    January 3, 2018

    Humboldt Penguin-Spheniscus humboldti

    February 6, 2017
    Categories
    • Amphibians
    • Animals by Region
      • Africa
      • Antarctic
      • Arctic
      • Asia
      • Central America
      • Europe
      • North America
      • Oceania
      • South America
    • Birds
    • Conservation Status
      • Critically endangered
      • Data deficient
      • Endangered
      • Least concern
      • Near threatened
      • Not Assessed
      • Vulnerable
    • Featured
    • Fish
    • Freshwater Mammals
    • Insects
    • Invertebrates
    • Land Mammals
    • Marine Mammals
    • Reptiles
    Tags
    Amazon rainforest animals Animals from Africa Animals from America Animals from Asia Animals from Central America Animals from Europe Animals from North America Animals from Oceania Animals from South America Animals that live in grasslands Arctic Animals Arctic Ocean Animals Atlantic Ocean Animals aves bird Caribbean Animals carnivore coniferous forest and woodland animals fish freshwater animals freshwater mammal herbivore Indian Ocean animals IUCN-"endangered" IUCN-"least concern" IUCN-"Near Threatened” IUCN-"vulnerable" IUCN-critically endangered Land mammals Mammals Marine mammals Mediterranean Ocean animals mountains Omnivorous open ocean animals oviparous Pacific Ocean Animals polar region animals rainforest animals reptile savannas animals Semi-aquatic animals Temperate forest animals tropical seas animals woodland animals
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    • About Us
    • Index – All animals
    • Main