Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facts About Animals
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facts About Animals
    Birds

    Northern Spotted Owl – Strix occidentalis caurina

    By Staff writerOctober 13, 2014Updated:September 19, 2016No Comments3 Mins Read

     Taxonomy

    Kingdom

    Phylum

    Class

    Order

    Family

    Genus

    Subspecies

    Animalia Chordata Aves Strigiformesa Strigidae Strix occidentalis Strix occidentalis caurina

    0

    A northern spotted owl losing its habitat
    A northern spotted owl losing its habitat

    0

     Name

    • Scientific name: Strix occidentalis caurina.
    • Common name: Northern spotted owl.

    Habitat and Distribution

    • The northern spotted owl is one of the three species of spotted owls, the other two are the California and the Mexican spotted owls.
    • Northern spotted owls have historically inhabited forests throughout southwestern British Columbia in Canada, western Washington, western Oregon and northwest California.
    • According to Oregon Fish and Wildlife Office suitable land has been reduced by 60% over the last 190 years.
    • They inhabit old growth coniferous forest with large trees and layers of branches.

     

    Physical Features

    • They have large rounded head with no visible ear tufts. Feathers in the head are dark brown  with small white irregular specked spots and dark feathers surrounding their eyes.
    • The body is dark brown with white round spots.
    • They can be differentiated from the barried owl by its darker feathers and its smaller size.
    • Females are larger than males.
    • Northern spotted owls have dark colored eyes. Most owls have yellow or orange eyes.

    Size and length

    • Its length ranges from 16.5 to 19 inches or 42 to 48 centimeters.
    • Males weigh 21 oz while females 23 oz.
    • Its wingspan is 40 to 50 inches or 101 to 127 centimeters,

    Behavior

    • Northern spotted owls are nocturnal predators. They sit on branches at night and use their sight to find prey. They silently attack their prey from above.
    • They are non migratory birds unless there is a drastic change in its ecosystem.
    • These owls are very territorial and need large open space for hunting and nesting.
    • They are monogamous and mate for life.
    • Northern spotted owls produce sounds to communicate including grunts, groans, hoots and chatters. The most common call is a high pitch “whooo-hu-ho”

    Diet

    • Northern spotted owls are carnivores. Their diet consists in small rodents, flying squirrels, wood rats and birds.
    • They swallow their prey whole. Their pellets contain undigested parts of their prey such as feathers and bones.

    Reproduction

    • Mating season varies with geographical location. They generally mate from February to March.
    • They reach reproductive maturity at 3 years old.
    • They lay 1 to 4 eggs and incubation lasts 30 days. During the incubation period the male brings food to the female.
    • Northern spotted owls do not build their own nests instead they use abandoned nests of ravens or raptors in the tops of trees or cavities of diseased trees.

    The Young

    • After hatching the young stay with their mothers for 10 days while the male brings food.
    • They stay with their parents for one month after which they find their own food and territory.
    • Their feathers are lighter brown.

     Life Expectancy

    • They live up to 20 years in captivity and 10 years in the wild.

    Threats

    • Overharvesting of habitat, land conversions and forest fires.
    • According to Oregon Fish and Wildlife Office Population is decreasing at an average rate of 2.9% each year.
    • The habitat of the barrel owl, a larger and more aggressive owl, overlaps the range of the northern spotted owl competing for habitat and prey. They usually prey on young northern spotted owls.

    Conservation Status

    • It is considered a threatened species under the Endangered Species Act.
    • The IUCN Red List of Threatened Species has not yet assessed the species.

     


     

    References and further research

    Washington Forest Protection Association

    Oregon Fish and Wildlife Office

    National Park Service – Muir Woods

    Smithsonian Magazine

    National Wildlife Federation

     

    Animals from America Animals from North America aves bird carnivore coniferous forest and woodland animals IUCN "Not Assessed" oviparous
    Staff writer

    Related Posts

    Northern Fur Seal – Callorhinus ursinus

    January 4, 2018

    Humboldt Penguin-Spheniscus humboldti

    February 6, 2017

    South Asian River Dolphin -Platinista gangetica

    February 1, 2017
    Categories
    • Amphibians
    • Animals by Region
      • Africa
      • Antarctic
      • Arctic
      • Asia
      • Central America
      • Europe
      • North America
      • Oceania
      • South America
    • Birds
    • Conservation Status
      • Critically endangered
      • Data deficient
      • Endangered
      • Least concern
      • Near threatened
      • Not Assessed
      • Vulnerable
    • Featured
    • Fish
    • Freshwater Mammals
    • Insects
    • Invertebrates
    • Land Mammals
    • Marine Mammals
    • Reptiles
    Tags
    Amazon rainforest animals Animals from Africa Animals from America Animals from Asia Animals from Central America Animals from Europe Animals from North America Animals from Oceania Animals from South America Animals that live in grasslands Arctic Animals Arctic Ocean Animals Atlantic Ocean Animals aves bird Caribbean Animals carnivore coniferous forest and woodland animals fish freshwater animals freshwater mammal herbivore Indian Ocean animals IUCN-"endangered" IUCN-"least concern" IUCN-"Near Threatened” IUCN-"vulnerable" IUCN-critically endangered Land mammals Mammals Marine mammals Mediterranean Ocean animals mountains Omnivorous open ocean animals oviparous Pacific Ocean Animals polar region animals rainforest animals reptile savannas animals Semi-aquatic animals Temperate forest animals tropical seas animals woodland animals
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    • About Us
    • Index – All animals
    • Main